Δίκτυο εναέριων αναβατήρων (Τελεφερίκ)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Αξιολόγηση 3.12 (37 ψήφοι)
  • Υποβλήθηκε

  • Εγκρίθηκε

  • Κέρδισε

        

Θεματική κατηγορία της ιδέας:: Υποδομές δικτύων Αναδιάταξη της οργανωτικής δομής
Μέσο Μεταφοράς (υφιστάμενο ή μελλοντικό):: Τελεφερίκ
Ποιός είναι ο στόχος της ιδέας;: Αυξάνει την ικανοποίηση των χρηστών-επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς Μειώνει το κόστος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
Καταχωρήθηκε: πριν από 7 χρόνια
Χρήστης: ΤΖΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σύντομη περιγραφή της ιδέας (μεγ. 50 λέξεις):

Προτείνω την εγκατάσταση αρχικά ενός εναέριου τελεφερίκ που θα συνδέει την παραλία της Θεσσαλονίκης (ΠΕΡΙΟΧΗ: ΧΑΝΘ - ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΕΘ) με το δάσος του ΣΕΪΧ ΣΟΥ (ΠΕΡΙΟΧΗ: ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ). Με την λύση αυτή συνδέεται το παραλιακό μέτωπο της πόλης με το περιαστικό δάσος με χρήση συγκοινωνιακή και τουριστική.

Ανάπτυξη της ιδέας (αν είναι απαραίτητο):

Οι εναέριοι αναβατήρες είναι μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες μεταφοράς. Οι αναβατήρες είναι ηλεκτροκίνητοι, λειτουργούν συνεχώς, και δεν υπόκεινται στο ενεργοβόρο σταμάτημα-ξεκίνημα των οχημάτων που κινούνται στο έδαφος. Για παράδειγμα τα λεωφορεία είναι συχνά σχεδιασμένα για να φτάνουν ταχύτητες 100 km/h, αλλά συνήθως λειτουργούν σε μία μέση ταχύτητα κοντά στα 15-20 km/h. Σε αντίθεση, οι εναέριοι αναβατήρες ταξιδεύουν πάντα στη δική τους αποκλειστική διαδρομή πράγμα που σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται από οδικά οχήματα ή κυκλοφοριακές πινακίδες. Αυτό σημαίνει ότι οι εναέριοι αναβατήρες μπορούν να λειτουργήσουν συνεχώς με την μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας τους. Δεδομένου ότι η μεταφορά με αναβατήρες παράγει λιγότερη αντίσταση κύλισης σε σχέση με τα επίγεια μεταφορικά μέσα, έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας. Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία, οι εναέριοι αναβατήρες δεν παράγουν εκπομπές καυσαερίων στο σημείο που εγκαθίστανται. Ανάλογα με την υψομετρική διαφορά και την κατεύθυνση των επιβατών τα συστήματα αξιοποιούν τη βαρύτητα ως πηγή ενέργειας. Ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα των εναέριων αναβατήρων είναι η ασφάλεια μεταφοράς που προσφέρουν. Η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει 2 στάδια υλοποίησης: Α. Εγκατάσταση Εναέριου αναβατήρα από την περιοχή της ΧΑΝΘ μέχρι το Θέατρο Δάσους. Ο χρόνος διαδρομής υπολογίζεται σε περίπου 6 λεπτά. Με τον αναβατήρα αυτό επιτυγχάνονται 2 στόχοι: 1. Τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη: Ο εναέριος αναβατήρας θα αποτελέσει ένα έργο ''ΣΥΜΒΟΛΟ'' για την πόλη της Θεσσαλονίκης και θα δώσει τη δυνατότητα γρήγορης μετάβασης στο περιαστικό δάσος και στο Ζωολογικό Κήπο ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί μία συναρπαστική διαδρομή με θέα όλη την πόλη, τον Θερμαϊκό κόλπο και τα γύρω βουνά. 2. Συγκοινωνιακό έργο σύνδεσης με την περιοχή της Άνω πόλης και με την εσωτερική περιφερειακή. Έξοδος από την περιφερειακή οδό, στάθμευση στην περιοχή του Θεάτρου Δάσους και είσοδος στο κέντρο της πόλης με τον εναέριο αναβατήρα. Β. Μελλοντική επέκταση του δικτύου εναέριων αναβατήρων προς την περιοχή ''ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ'' και την περιοχή ''ΠΕΥΚΑ'', για την εξασφάλιση της μετακίνησης των πολιτών από την περιοχή ΠΕΥΚΑ - ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ στο κέντρο της πόλης με τους εναέριους αναβατήρες.

Φωτογραφίες


Λεωφ. Νίκης, Θεσσαλονίκη 546 21, Ελλάδα

Μοιραστείτε την ιδέα