Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε. Πατήστε εδώ για να δείτε τις 20 καλύτερες ιδέες που αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή.

Ηλεκτρικά λεωφορεία

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Αξιολόγηση 2.90 (15 ψήφοι)
  • Υποβλήθηκε

  • Εγκρίθηκε

  • Κέρδισε

        

Θεματική κατηγορία της ιδέας:: Υποδομές δικτύων Τεχνολογίες και σχεδιασμός οχημάτων
Μέσο Μεταφοράς (υφιστάμενο ή μελλοντικό):: Λεωφορείο
Ποιός είναι ο στόχος της ιδέας;: Αυξάνει την ικανοποίηση των χρηστών-επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς Μειώνει το κόστος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
Καταχωρήθηκε: πριν από 7 χρόνια
Χρήστης: Μανώλης Πλατανιώτης

Σύντομη περιγραφή της ιδέας (μεγ. 50 λέξεις):

Αντικατάσταση των συμβατικών λεωφορείων με ηλεκτρικά για τη μείωση του κόστους μετακίνησης, την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και της ηχορύπανσης.

Ανάπτυξη της ιδέας (αν είναι απαραίτητο):

Αντικατάσταση των συμβατικών λεωφορείων με ηλεκτρικά για τη μείωση του κόστους μετακίνησης, τον εκσυγχρονισμό του στόλου και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που επιβαρύνει τη ζωή των πολιτών. Τα λεωφορεία θα μπορούν να αναπτύσσουν συγκεκριμένη μέγιστη ταχύτητα και θα έχουν προηγμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που χρησιμοποιούνται και στα επιβατικά οχήματα, όπως σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης και σύστημα αναγνώρισης και αποφυγής πεζών. Τα οχήματα θα είναι όσο το δυνατόν αθόρυβα, θα έχουν μεγάλη αυτονομία και θα φροντίζουν για την βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας αφού θα ανακτούν την ενέργεια πέδησης με τη μορφή ηλεκτρισμού. Επιπλέον, σε επιλεγμένες στάσεις θα τοποθετηθεί σύστημα ταχείας φόρτισης (fast charging) της μπαταρίας των οχημάτων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η επιβίβαση/αποβίβαση το οποίο θα επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία του λεωφορείου μέχρι τον τερματικό σταθμό. Το σύστημα ταχείας φόρτισης θα βασίζεται στο ανοικτό πρότυπο OppCharge, το οποίο αποτελεί κοινό πρότυπο φόρτισης στην Ευρώπη. Έτσι, τα ηλεκτρικά λεωφορεία από διαφορετικούς κατασκευαστές θα είναι συμβατά με τις υποδομές φόρτισης κάτι το οποίο θα επιταχύνει την υιοθέτησή τους. Σταθμοί φόρτισης των λεωφορείων μπορούν να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν σε περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης που υπάρχει ακίνητη δημοτική περιουσία που παραμένει αναξιοποίητη. Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση ηλεκτρικών λεωφορείων είναι πολλαπλά. Τα συμβατικά λεωφορεία έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση σε σύγκριση με τα ηλεκτρικά, ενώ η συντήρηση των ηλεκτροκινητήρων είναι σημαντικά φθηνότερη αφού δεν έχουν πολλά κινούμενα μέρη σε αντίθεση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Λόγω του μειωμένου κόστους χρήσης και των εξόδων συντήρησης των ηλεκτρικών λεωφορείων μειώνεται το κόστος μεταφοράς το οποίο μεταφράζεται σε μειωμένες τιμές εισιτηρίων. Έτσι, με τον τρόπο αυτό τα ΜΜΜ γίνονται περισσότερο προσβάσιμα και ελκυστικά. Τέλος, το εγχείρημα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω ιδρυμάτων που ασχολούνται με επενδύσεις και η κατασκευή των λεωφορείων να γίνει σε συνέργεια μεταξύ ελληνικών βιομηχανιών και βιομηχανιών του εξωτερικού για την μεταφορά τεχνογνωσίας στη χώρα μας και κυριότερα για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Λεωφ. Νίκης, Θεσσαλονίκη 546 21, Ελλάδα

Μοιραστείτε την ιδέα