Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε. Πατήστε εδώ για να δείτε τις 20 καλύτερες ιδέες που αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή.

Λωρίδες Λεωφορείων τύπου BLIMP

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Αξιολόγηση 2.33 (20 ψήφοι)
  • Υποβλήθηκε

  • Εγκρίθηκε

  • Κέρδισε

        

Θεματική κατηγορία της ιδέας:: Υποδομές δικτύων Διαχείριση κυκλοφορίας και κινητικότητας
Μέσο Μεταφοράς (υφιστάμενο ή μελλοντικό):: Λεωφορείο
Ποιός είναι ο στόχος της ιδέας;: Αυξάνει την ικανοποίηση των χρηστών-επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς Αυξάνει την ικανοποίηση των εργαζομένων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς Μειώνει το κόστος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
Καταχωρήθηκε: πριν από 7 χρόνια
Χρήστης: Σκουφάς Αναστάσιος

Σύντομη περιγραφή της ιδέας (μεγ. 50 λέξεις):

Οι λεωφορειολωρίδες τύπου BLIMP (Bus Lane with Intermittent Priority ή Λεωφορειολωρίδες με διακοπτόμενη προτεραιότητα) είναι δυναμικές λωρίδες κίνησης των λεωφορείων. Λειτουργούν μόνο όταν κάποιο λεωφορείο πρόκειται να διέλθει από την οδό στην οποία πρόκειται να εφαρμοστεί η λειτουργία της.

Ανάπτυξη της ιδέας (αν είναι απαραίτητο):

Μέσω της συγκεκριμένης ιδέας οι λωρίδες των λεωφορείων στους κύριους οδικούς άξονες της πόλης θα χρησιμοποιούνται μόνο όταν χρειάζονται. Ο αισθητήρας που θα διαθέτουν τα λεωφορεία θα ενεργοποιεί τόσο την κατακόρυφη σήμανση (Πινακίδες τύπου VMS που θα τοποθετηθούν στις λεωφορειολωρίδες) όσο και την οριζόντια σήμανση (Λαμπάκια τύπου "ματιών γάτας" που θα τοποθετηθούν στο οδόστρωμα). Καθώς το λεωφορείο πλησιάζει τη συγκεκριμένη λωρίδα θα ενεργοποιούνται οι πινακίδες μεταβλητού περιεχομένου (VMS) όσο και τα λαμπάκια του οδοστρώματος ώστε οι οδηγοί που χρησιμοποιούν ήδη τη λεωφορειολωρίδα να αλλάξουν λωρίδα έγκαιρα. Κατόπιν της διέλευσης του λεωφορείου το τμήμα εκείνο της λωρίδας θα δίνεται και πάλι στη γενική κυκλοφορία (με πληροφόρηση από τις πινακίδες τύπου VMS και πάλι). Έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη Μελβούρνη και στη Λισαβώνα. Για την οπτικοίηση της ιδέας παρατίθεται μία σύντομη παρουσίαση σε αρχέιο pdf.

Φωτογραφίες


Λεωφ. Νίκης, Θεσσαλονίκη 546 21, Ελλάδα

Μοιραστείτε την ιδέα